maanantai 24. elokuuta 2015

Haastattelussa Rock Academy Joensuu

Muualla suomessa jo toimiva Rock Academy aloitti toimintansa myös Joensuussa ja päätettiin ottaa projektin touhumiehistä koppi ja saatiin haastateltavaksi toinen tuottajista, Erno Sallinen.



Vasemmalta oikealle: Erno Sallinen, Petri Pulli ja Matti Kemppainen




Mikä on Joensuu Rock Academy ja mitä se tekee?



Rock Academy on alkujaan Turun nuorisoasiankeskuksen luoma malli, joka tarjoaa maksutonta sparrausta ammattimaiseen toimintaan tähtääville nuorille yhtyeille ja artisteille. Lähes kaksi vuotta kestävä valmennus opastaa mukaan pääseviä muusikoita kaikessa mahdollisessa musiikkibisneksen koukeroista soitonopetukseen, paneutuen kokonaisvaltaisesti musiikin tekemisen ja esittämisen osa-alueisiin.



Artistivalmennuksen lisäksi Joensuu Rock Academy järjestää myös kaikille avoimia ilmaisia seminaareja, workshoppeja sekä muita musiikkialaan liittyviä tilaisuuksia ja pienryhmätoimintaa.



Vaikka Joensuun muusikkopiireissä vallitseekin jo poikkeuksellisen hyvä henki, toiminnalla pyritään edelleen vahvistamaan maakunnan bändien yhteisöllisyyttä ja varsinkin nuorten soittajien välisiä sosiaalisia verkostoja. Yhtenä lisätavoitteena on valaista urapolkuja myös niille, joita kiinnostaa työskentely musiikkialan taustavoimissa.





Ketkä teidän lisäksenne kuuluvat organisaatioon ja onko teillä yhteistyökumppaneita?



Olemme osa valtakunnallista Rock Academy Finland -organisaatiota, johon Joensuun lisäksi kuuluvat Turku, Tampere, Jyväskylä, Rauma sekä pääkaupunkiseudun Helsinki, Vantaa ja Espoo. Joensuussa Rock Academy toimii Joensuun Popmuusikot ry:n alaisuudessa. Minun ja Petrin lisäksi hankeessa työskentelevät erikoisnuorisotyöntekijä Matti Kemppainen ja projektipäällikkö Katri Kilpiä.



Yhteistyökuvioita on luvassa paljon. Jo pelkästään Popmuusikoiden laaja kontaktiverkosto takaa hyvät yhteydet Suomen musiikkialan ammattilaisiin. Lisäksi Turun tekemä pohjatyö on avannut ovia mm. Universal Musicin kaltaisten isojen toimijoiden piiriin.



Joensuussa olemme työskennelleet mm. SF Sound ja Transistor Media -studioiden kanssa. Myös Joensuun AutoStudio ja Genelec ansaitsevat erityismaininnan. Paikallisten toimijoiden osaamista tullaan varmasti hyödyntämään jatkossakin; yhteistyö jonkin pienlevy-yhtiön ja ohjelmatoimiston kanssa voisi olla hedelmällistä.



Joensuu Rock Academy -hanketta rahoittavat Etelä-Savon ELY-keskus, Joensuun Kaupunki sekä Joensuun Popmuusikot ry.





Milloin projekti alkoi ja kuinka pitkään se tulee jatkumaan?



Turku Rock Academyn toiminta käynnistyi keväällä 2012. Pienemmässä mittakaavassa toteutettu, mutta silti useamman kuukauden kestänyt Joensuun pilotti saatiin päätökseen helmikuussa 2015, jonka vaiheista voi lukea tarkemmin blogistamme.



Hanke on työllistänyt meidät jo viime toukokuun puolestavälistä asti valmistelevan työn merkeissä. Artistivalintojen myötä homma polkaistaan lopullisesti käyntiin kuluvan kuun lopussa ja siitä eteenpäin duunia paiskitaankin ympärivuotisesti ainakin vuoden 2017 kesäkuun loppuun saakka.



Toiminta on suunniteltu jatkuvaksi myös siitä eteenpäin, mutta tuleeko niin käymään - se on luonnollisesti kiinni rahoituksesta. Odotamme siis mielenkiinnolla mitä tuleman pitää!





Miten päädyitte työskentelemään Rock Academyn pariin?



Tähän pisteeseen päätyminen on ollut useamman vuoden prosessi. Itselleni motivaatio tällaisen työn tekemiseen on tullut omien kokemusten kautta:



Niihin aikoihin, kun saimme ensimmäisen oman bändini ensimmäisen demon julkaistua, yksi suurimmista unelmistani oli päästä soittamaan keikka Jyväskylän Lutakossa. Se unelma ei kuitenkaan vielä tuolloin toteutunut, vaikka kaikki edellytykset siihen olivat olemassa: bändi oli hyvä, biisit olivat hyviä ja nippa nappa täysi-ikäisillä soittajilla riitti intoa, energiaa ja ennen kaikkea aikaa. Puuttui vain ymmärrys siitä, miten keikkoja saadaan.



Kun myöhemmin tajusin että tuo unelma olisi ollut helposti saavutettavissa, tuli vähän hölmö olo. Halusin, etteivät muut nuoret artistit joutuisi kokemaan samaa. Syntyi ajatus perinteistä bändikoulua pidemmälle tähtäävästä artistivalmennuksesta.



Ideaa palloteltiin ensin luokkakaverin kanssa Virroilla, sitten Joensuussa erään toisen kollegan kanssa. Turku Rock Academystä kuulin syksyllä 2012, jolloin myös otin ensimmäistä kertaa yhteyttä heidän tuottajaansa Mark Bertenyihin. Tavoitteet tuntuivat olevan samat, joten pyörää ei tarvinnut keksiä uudelleen.



Petri tuli mukaan kuvioihin saman vuoden joulukuussa. Nykyisellä yhtyeelläni Nerve Endillä piti tuolloin kiirettä, mutta ajatus Joensuu Rock Academystä muhi koko ajan taustalla. Syksyllä 2013 pääsimme kehittämään ideaa eräänlaisessa yrityshautomossa.



Joulukuussa Turusta tuli loistavia uutisia: he olivat saaneet Opetus- ja koulutusministeriöltä yli puoli miljoonaa euroa tukea Rock Academyn laajentamiseen muihin kaupunkeihin! Joensuun Popmuusikot ry alkoi tekemään töitä tarvittavan lisärahoituksen eteen. Em. pilotin jälkeen odoteltiin vielä muutama kuukausi lopullista päätöstä kunnes toukokuussa 2015 pääsimme lopultakin allekirjoittamaan työsopimukset.



Pitkän kuuman kesän Jimi-hahmon sanoin: “Sit mä menin kristallimetsän läpi ja nyt mä oon tässä.”





Mikä on bändikatselmusten tavoite?



Joensuu Rock Academyn artistihakuun osallistui lähes sata muusikkoa. Joukkoon mahtui niin yhtyeitä kuin yksittäisiäkin artisteja. Monet hakijat ovat tasaväkisiä ja suuresta määrästään johtuen varsinkin metalliyhtyeitä on haastavaa laittaa paremmuusjärjestykseen.



Valitsimme jatkoon päässeiden hakijoiden joukosta siis yhteensä 12 artistia Kerubin lauteille nähdäksemme, mitkä esiintyjistä erottuvat edukseen. He eivät siis ole ainoita artistihaussa jatkoon päässeitä.



Nykyään on myös niin helppoa korjailla soittosuorituksia tietokoneella, ettei pelkkiin äänitteisiin voi enää luottaa. Olemme siis kiinnostuneet bändien live-esitysten tasosta myös teknisessä mielessä. Lisäksi halusimme tarjota artisteille mahdollisuuden esiintyä ammattimaisissa puitteissa. Monelle nuoremmista esiintyjistä keikka Kerubin Salissa on iso juttu.





Mitä Rock Academy tarjoaa valmennukseen pääseville artisteille tulevaisuudessa?



Rock Academyn toiminta rakentuu vahvasti ammattimaisen musiikintuotannon ympärille, sillä kaikki lähtee hyvistä biiseistä - ilman niitä kukaan artisti ei pötki pitkälle. Emme kuitenkaan keskity pelkästään kappaleisiin ja soittamiseen, vaan painotamme myös ulkomusiikillisten seikkojen tärkeyttä. Mm. markkinointi, perustiedot musiikkibisneksestä ja yhtyeen toiminnan yleinen suunnittelu ovat asioita, jotka jokaisen uransa vakavissaan ottavan muusikon tulisi hallita.



Valmennukseen pääseville artisteille pidetään erilaisia sessioita viikoittain. Niiden sisällöt voivat olla mitä tahansa biisin esituotannosta vaikkapa lehdistötiedotteen kirjoittamiseen. Artistin uran arkipäiväisempien puolien oppimisesta tehdään mielenkiintoista konkreettisella näkökulmalla: esim. Teoston esitysilmoituksen täyttäminen muuttuu kummasti mielekkäämmäksi puuhaksi, kun siitä saa oikeasti rahaa.



Bänditoiminnan sparrauksen lisäksi valituilla artisteilla on mahdollisuus päästä äänittämään erilaisissa studioympäristöissä, tekemään musiikkivideo ja mm. keikkailemaan tuetusti - mutta vain jos homma otetaan tosissaan. Toiminta perustuu siis vapaaehtoisuuteen, mutta ilmaisen valmennuksen vastapainoksi bändeiltä vaaditaan omaa aktiivisuutta ja motivaatiota tehdä töitä menestyksen eteen.



Paikallisten osaajien lisäksi kouluttajina toimii maan eturivin ammattilaisia, joilta Joensuu Rock Academyn artistit saavat henkilökohtaista huomiota.





Miten projektia voi seurata jatkossa?



Toimintaamme voi seurata mm. Facebookissa, Instagramissa ja omilla nettisivuillamme. Tulevista seminaareista, workshopeista ja muista kaikille avoimista tapahtumista uutisoidaan useamman eri kanavan kautta - ja vaikka jonkin niistä missaisitkin, voi jutut tsekata jälkikäteen julkisilta tallenteilta.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti